Norrmannen Karsten Solheim som designade golfklubbor är den person som fått ge namn åt lagtävlingen för damer som motsvarar Ryders Cup för herrar. Tävlingen ställer de sexton bästa europeiska golfdamerna mot sina amerikanska motsvarigheter. Cupen som startades år 1990 spelas över tre dagar med foursomes, fyrboll och singelspel. Av de femton cuper som genomförts har USA vunnit tio mot Europas fem men USA är regerande mästare efter senaste titeln 2017. Den största segern av dessa har dock Europa tagit då man år 2015 vann med 18 delsegrar mot 12. Tävlingen spelas vartannat år där lagen turas om att ha arrangemanget på hemmaplan. Två gånger har den spännande golftävlingen avgjorts i Sverige när banan i Barsebäck stod som värd. År 2003 och 2007 spelade man i Halmstad.

Damerna bättre än herrarna

Sedan starten 1990 har svenskar varit representerade i varje upplaga av Solheim Cup. Därmed kan man fastslå att Sverige är riktigt framgångsrika på damsidan där totalt elva spelare har varit med mot herrarnas nio (Ryder Cup). Dessutom har fler damer varit mer vinstrika som exempelvis Annika Sörenstam med 22 matchvinster (lag plus individuellt). På herrsidan är Jesper Parnevik bäst med fyra vinster som jämförelse. Förutom spelare har tjejerna figurerat som kaptener och assisterande för skutan efter sin avslutade aktiva karriär. Helene Alfredsson och Liselott Neuman var med i den första matchen 1990. Båda dessa har dessutom fungerat som team leaders vid olika tillfällen. Annika Sörenstam var med och ledde laget senast i Iowa där det dock blev förlust för européerna, Anna Nordqvist och Madelene Sagström spelade i laget. Flera gånger har Europalaget haft hela fyra svenska spelare uttagna i laget vilket kan ses som en viss dominans. År 2019 spelas Solheim Cup i Skottland, hur många svenskor får vi då se i laget?

Kort eller lång precision

Att kontinenter möts i en lagsport är inte så vanligt. Golfens Solheim Cup och Ryder Cup är bland det största som kan siktas i den genren. Golf är en av världens mest uppmärksammade sporter så att Sverige är så framträdande är synnerligen anmärkningsvärt. Att vi som är ett så litet land har fostrat så många toppspelare är fantastiskt. Det finns sporter där Sverige inte är så framgångsrika i kan man läsa om i andra artiklar. Golf spelas på längden kan man säga då en bana är flera kilometer lång. Ett hål i senaste Solheim Cup i Iowa var 350 meter i snitt. Desto kortare i jämförelse är en sport där banan är 19,2 meter lång. Men bollen – eller klotet som det heter, är desto tyngre. En golfboll väger cirka 45 gram mot bowlingklotet som brukar vara 6 till 7 kilo tungt. Så om detta ämne känns tyngre och mer lockande, klicka här och läs om bowling. Tyvärr är Sverige inte lika bra med klot som med golfboll.