Golf är en sport som många förknippar med överklassen, att rika personer diskuterar affärer över en runda golf med sina dyra märkeskläder och nyputsade klubbor. Därför har sporten lite oförtjänt fått smeknamnet “moderatbandy”. Men faktum är att golf är en sport för alla, oavsett ålder, kön eller samhällsklass. Det är en social sport där man kan välja att spela med vänner eller bara boka en tid och därefter spela med främmande människor som efter 18 hål kanske blivit vänner för livet. Golf medför dock en del kostnader, men ofta kan man hitta golfutrustning till skapliga priser på olika köp- och säljsidor. Nedan får du lite information om vad du kommer behöva innan du börjar spela golf.

[b]Ta grönt kort[/b]

Innan man får börja spela golf på de officiella banorna måste man ta ett grönt kort. Det innebär att man går en utbildning för att lära sig golfens regler, både teoretiskt och praktiskt. Oftast erbjuder golfklubbarna i Sverige en utbildning och den varar oftast i 2-3 dagar.

[b]Vilken golfutrustning behöver man?[/b]

Den viktigaste utrustningen inkluderar givetvis golfklubbor, golfbag och golfbollar. Detta är tre saker som ingår i basutrustningen, som man inte kan genomföra en golfrunda utan.

Man bör även ha peggar, det vill säga de långsmala “träpinnar” man placerar bollen på när man ska slå ett utslag från tee, en greenlagare som används för att laga nedslagsmärken på green.

Golfskor är inget måste, men det kan vara bra för att få ett bättre fäste i marken när man ska slå.

Det kan även vara bra att ha ett paraply, regnkläder och gummistövlar i sin golfbag då vädret i Sverige kan förändras väldigt snabbt. Vill du ha ett par riktigt bra och vattentäta gummistövlar så kommer viking garanterat ha det du letar efter.

[b]Hur ska man klä sig på golfbanan?[/b]

När det gäller klädsel på golfbanan, så har den förändrats genom åren. Tidigare var det strikta klädkoder, men nu för tiden är det endast ett fåtal golfklubbar som håller fast vid det. Du kan exempelvis spela golf i jeans och t-shirt om du tycker att det är bekvämt. Dock är det vanligt att golfare har på sig pikétröjor med lite stretch och långbyxor eller shorts som sitter lite ledigt. Detta då det många gånger helt enkelt är mer praktiskt eftersom jeans ofta sitter väldigt tight. Man kan även ha keps för att skydda sig och ögonen när solen står på. Självklart är inte kläder med kränkande texter eller logotyper godkända på någon golfklubb.

När du har tagit grönt kort, införskaffat golfutrustning och kläder är det dags att bege dig ut på banan. Väl där väljer du själv vad du vill ha för mål med din golf. Vill du försöka bli Sveriges nästa golfstjärna eller endast ha golfen som en rolig social sammankomst. Oberoende av syfte så är det en trevlig sport där du oavsett resultat kan glädja dig åt att du fått ett par timmars fysisk motion.