Vare sig man är en inbiten golfspelare med ett lågt handicap, eller om man precis har börjat lära sig sporten, finns det många banor att ta ställning till. Behöver du köpa ny golfutrustning eller få hjälp med biljetterna till den där härliga banan i Mauritius? Då kan du jämföra olika snabblån här.

Golfbanor kan delas in i dessa tre huvudgrupper:

Parkbanor, linksbanor och ökenbanor. Parkbanorna är de senare, av människan skapade, banorna längre inåt land. De liknar oftast parker med mycket träd och vältrimmade fairways. Linksbanorna är de ursprungliga, naturgivna banorna som dök upp utmed kusterna i Skottland och Irland. Oftast blåsiga och skulpterade av naturen erbjuder de mer avancerad golf. Ökenbanorna är de banor som har anlagts i torra ökenområden, främst i USA och Mellanöstern.

Vackra eller annorlunda banor

Många golfmagasin och webbsidor listar världens vackraste, svåraste eller konstigaste banor. De brukar inte vara särskilt överens om vilka banor som borde ligga på respektive lista, men här följer ett litet axplock:

Vackraste

  • Le Touessrok, Mauritius brukar framhållas av de flesta som en underbar bana. Den ligger på en egen ö i Indiska oceanen.
  • Shiskine, Isle of Arran i Skottland. Eftersom golf är så intimt förknippat med Skottland tar vi med denna underbart vackra bana på vår lista. Belägen på en ö i det skotska höglandet med berg och vatten i alla väderstreck,erbjuder banan alltid vackra vyer.
  • Cape Kidnappers, Hawkes Bay i Nya Zeeland. Eftersom hela Nya Zeeland är så otroligt vackert måste golfbanorna i landet räknas till de vackraste i världen. Cape Kidnappers kan även anses som en av de svåraste banorna, med vindar från Stilla havet och branta stup alldeles intill fairway.

Annorlunda

  • Uummannaq, Grönland. Spela golf på snö och is med orangea bollar. Här behöver du inte välja klubba efter bunker eller typ av gräs.
  • Camp Bonifas, gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Den här banan har endast ett hål att spela. Banan är belägen i den demilitariserade zonen mellan de båda fienderna. En liten olustighet med banan är att greenen är omringad av minfält på tre sidor.
  • Prison View Golf Club, Louisiana, USA. Golfbanan ligger, som namnet antyder, inne på ett fängelseområde. Man får gå igenom säkerhetskontroller för att kunna spela ut.

Apollo 14

Världens mest annorlunda golfbana, och förmodligen en av de vackraste, hade astronauten Alan Shepard som tog med sig två golfbollar och en järnsexa till månen under Apollo 14-expeditionen 1971. Man kan anta att golfspel på månen även tillhör de mest utmanande sporter man kan ge sig in på. Gravitationen på månen är endast en sjättedel av Jordens, varför allt man tror sig kunna om bollbanor och slaglängder omkullkastas.

Astronauterna fick ta med sig en liten mängd personliga saker på expeditionerna, så Shepard valde att prova hur det skulle gå att slå iväg golfbollar på månen. På grund av den otympliga rymddräkten kunde han inte slå bollarna med tvåhandsfattning. Den första bollen åkte iväg cirka 40 meter och hamnade i en krater, men den andra bollen fick en bättre träff och flög minst 190 meter. Bollarna ligger kvar på månen i väntan på framtida, spelsugna, astronauter.