Ryder Cup  är en av de största tävlingarna inom golfsporten. Det är en lagtävling där man alltså tävlar i lag och den anordnas en gång vartannat år. Ryder Cup spelas mellan ett lag från USA och ett lag från Europa, därför ses det allmänt som en tävling där man avgör vilken av världsdelarna som är bäst inom sporten.

I Början var tävlingen endast mellan USA och Storbritannien vilket inte var helt rättvist eftersom Storbritannien är ett mycket mindre land och har därmed mindre möjlighet att producera lika många bra spelare. Numera har därför Storbritannien övergått till att innefatta hela Europa.

Tävlingen har pågått sedan 1927 och det är USA som har vunnit flest gånger och det är de som är de regerande mästarna. Att de har flest titlar beror dock främst på att de segrade i stort sett varje gång under de första åren när tävlingen var mellan Storbritannien och USA. Sedan hela Europa tävlat mot USA har det varit betydligt jämnare och Europa leder tävlingen med 10 segrar mot 8.

Ryder Cup anordnas varannan gång i USA och varannan gång i Europa. År 2018 anordnas tävlingen i Frankrike och år 2016 anordnades den i Wisconsin i USA.