Även om golf generellt inte är en särskilt fysisk sport (med det menas att den inte är ansträngande vare sig styrkemässigt eller konditionsmässigt) betyder det inte att viss träning som komplement till golfrundorna inte kan förbättra ens prestation. Det som behövs är framförallt rörlighet, eftersom man måste kunna rotera kroppen maximalt för att kunna utföra en perfekt golfsving, med så mycket kraft som möjligt. Det är framförallt under baksvingen som det krävs rörlighet i rygg, skuldror, axlar och nacke.

Det är särskilt viktigt att man utför rörlighetsträning under vintermånaderna, när man inte golfar regelbundet, men man bör även hålla igång träningen under golfsäsongen, till exempel genom att man värmer upp inför varje golfrunda. Själva golfklubban är nämligen ett utmärkt redskap för rörlighetsträningen. En bra övning att börja med är så kallade sidoböj. Övningen utförs genom att man ställer sig axelbrett med benen, och greppar golfklubban över huvudet, med armarna bredare isär än axlarna. Sedan ska man böja sig så långt man kan åt vardera sida, och tänka på att böjningen ska komma från höften, inte från armarna. En annan bra rörlighetsövning för golfare går ut på att man korsar händerna på bröstet framför sig, och låter golfklubban vila på armarna samtidigt som man håller fast den mot bröstet. Med lätt böjda ben och framåtlutad rygg ska man sedan rotera överkroppen från sida till sida – den perfekta övningen för att få bättre rörlighet i golfsvingen.

Rörligheten räcker dock inte för att få till en perfekt sving. Rörligheten gör att man kan utföra svingens rotation till fullo, men den ger inte det tryck som krävs för att verkligen få bollen att flyga iväg – för det behövs bålstyrka. Ytterligare ett bra komplement till golfträningen, förutom rörlighetsträningen, är därför styrkeövningar som tränar mage och rygg. För detta passar alla klassiska styrkeövningar som sit-ups, plankan, sidoplankan och bron. Om man vill göra plankan ännu svårare, och ge sig själv en extra utmaning, kan man också lyfta först det ena, sedan det andra benet. Efter passet är det viktigt att man kommer ihåg att stretcha, så att man inte förlorar den rörlighet man har arbetat så hårt för.

Eftersom man under ett träningspass med dessa övningar faktiskt kan bli svettig, vilket man sällan eller aldrig blir under en vanlig golfrunda, kan det vara bra att se till att man har ett bekvämt badrum med stor dusch, så att man kan ta igen sig ordentligt med en varm dusch efter träningspasset. Du hittar alla badrumsmöbler du behöver för att skapa ett perfekt badrum på Byggmax.se.