Golf är väldigt populärt i stora delar av världen, men kanske framför allt i den rika världen. Det ses allmänt som en så kallad överklass-sport eftersom utrustningen är väldigt dyr och det ofta är exklusiva och privata klubbar som driver sporten. Dessutom har sporten stora ytor som dessutom måste underhållas, gärna på vackra platser. Det är alltså väldigt mycket som är dyrt när det kommer till sporten och inte blir det bättre av att man ofta använder sig av så kallade golfbilar när man spelar vilket innebär att man inte ens behöver gå till fots mellan de olika hålen. Ibland kallas sporten på grund av detta skämtsamt i Sverige för moderatbandy.

Sporten går ut på att man använder sig av olika klubbor som är anpassade efter när de ska användas. Med klubborna slår man på en så kallad golfboll och det gäller att pricka hålet i marken på banan med så få slag som möjligt. Den som lyckas slå lägst antal slag per runda är den som vinner. Det lägsta man kan slå är alltså ett slag per bana vilket kallas hole-in-one. Det är dock väldigt ovanligt även bland proffsen att man lyckas med detta.

Golfbanor brukar ha antingen 18 eller 9 hål och sporten är en av få som inte använder standardiserade banor. Det vill säga, banorna ser alltid olika ut från bana till bana till skillnad från till exempel hockey eller fotboll. Hålet som man ska slå ner bollen i brukar vara utmärkt med en liten flagga så att man ska se från långt håll vart det är någonstans.

Golf  är inte en särskilt fysisk sport utan tillhör den kategori av sporter som kallas för precisionssport. Det innebär att det är en sport som kräver väldigt hög precision. Det kan tyckas se enkelt ut för någon som aldrig har spelat att bara slå på en boll, men faktum är att det är väldigt svårt att få bollen att gå exakt som man vill att den ska.

När man slår det första slaget brukar man använda sig av en så kallad peg som är en slags hållare som man kan ställa upp bollen på. Varje bana har en så kallad tee som man slår det första slaget ifrån och platsen där hålet befinner sig ligger på en så kallad green som brukar se ut på ett speciellt sätt eftersom man brukar klippa gräset där på ett speciellt sätt.

Vill man prova på golf så kan man först testa att slå några slag på en så kallad driving range som är en stor öppen yta där man kan betala för att få ett par bollar att slå med. Vanligtvis kan man även låna klubbor av de som tillhandahåller driving rangen. Detta brukar finnas på de allra flesta golfbanor.