Man tror att golfen från början kommer ifrån Skottland eftersom sporten nämns i gammal lagstiftning från 1400-talet. Då kallades det dock för gowf. Det finns dock de som menar att sporten har sitt ursprung i en tidig form av landhockey. Det finns också belägg för att sporten utövades i Nederländarna under 1600-talet. Ordet golf är det ingen som helt säkert vet var det kommer ifrån men det har spekulerats i att det kommer från det germanska ordet kolven som betyder klubba.

Man vet dock att den första golfklubben grundades i just Skottland, närmare bestämt i Edinburgh. Denna klubb startades år 1744 och kallades för The Honourable Company of Edinburgh Golfers. Klubben startade en egen bana som är öppen än idag. I Indien skapades den första golfklubben utanför Storbritannien år 1829 och sporten spred sig sedan till Nordamerika och den första klubben bildades i Kanada år 1873.

Även om sporten troligtvis är väldigt gammal så utvecklades inte reglerna till att se ut som de gör idag förrän under 1800-talet. De utvecklades i Skottland och man införde bland annat regler och lade grunden för hur golfklubbar ska fungera och se ut. Man bestämde också hur banorna skulle se ut och införde bland annat särskild gräsklippning runt greenen.

I början använde man bollar som gjordes utav guttaperka som är ett slags gummiliknande material. Under 1900-talet ersattes dock detta material utav gummi som håller bättre och har en bättre luftväg. Man gjorde också bollar med de karaktäristiska hålen i som gör att bollarna går bättre i luften och får mindre luftmotstånd. Fram till 1970 använde men dessutom ofta trä på de största klubborna vilka ofta gick sönder eller blev fuktskadade, idag använder man istället olika typer av lätt metall. Man kallar dock fortfarande klubban för träklubba.

Man kan alltså i mångt och mycket säga att golf är en sport från Skottland. Även om det inte är helt bevisat var den ursprungligen kommer ifrån så har sporten åtminstone utvecklats och fötts fram till största delen i just Skottland. Landet är även idag ett slags mecka för golfspelare i hela världen och de har många vackra ytor och golfbanor med sina stora områden och många dalar. Det är vanligt för golfspelare att åtminstone någon gång åka på en golfresa till Skottland.